Uloupené myšlenky - I takové věci se stávají

29.4.16
Zdravím vás moji milí čtenáři. 
Dnes přicházím s trošku netradičním příspěvkem. 
Bohužel nijak pozitivním. 
Ale podle mého mínění (a podle mínění mých dvou blízkých knižních blogerek) je to nutnost!

     Vrchol hnusu! Žijeme ve virtuálním světě, kde se krade stejně jako v sámoškách. Na tom bohužel není nic překvapivého. Mnoho z nás, z knižních blogerů, není ani odborníky....jsme prostě vášnivými čtenáři a normálními lidmi, vše děláme čistě pro radost a svoje potěšení. Hodnotíme knihy, tak jak nám to cit dovoluje. V každé recenzi je kus nás samotných. Kus naší duše, obzvláště u nás, kteří píšou hodně pocitově.

O to horší je, když se najde někdo, kdo cíleně čerpá z vašich textů a vytváří z nich své "rádoby recenze". Cílem tohoto příspěvku není být hnusná na dotyčnou osobu, ale je třeba na to upozornit. Nejsem jediná, která se v jejích recenzích našla a to asi o něčem svědčí. Snažila jsem tu osobu slušně oslovit a bylo mi řečeno, že je to náhoda. Ano, náhody se jistě stávají. Ale ne v tomto měřítku. Ne v celých větách a někdy odstavcích. A ne u vícero lidí.

     Další odpovědi jsem se bohužel já ani kolegyně nedočkala. Byly jsme jednoduše smazány....
Nezlobte se, ale toto se nedělá. A rozhodně si to nenecháme líbit. Mám prt scn všech duplikátních pasáží. Ve všech případech se jednalo z naší strany o dřívější recenze než u dotyčné. Takže opravdu to nebyl podvod z naší strany.

     Nejsmutnější na tom je, že bych si toho možná ani nevšimla, protože zásadně nečtu recenze knih, které sama v tu chvíli čtu a na kterou budu psát v dohledné době recenzi a nečtu je ani po tom, co recenzi napíšu. O to větší šok nastal, když jsem se náhodou podívala a měla jsem dojem, že čtu sama sebe. Akorát se nejednalo o standardní formát recenze, nýbrž o jakousi napodobeninu, lépe řečeno o mini hodnoceníčko. Bohužel v tak krátkém textu se to neschová, to byla ta chyba! Pak už byla jen otázka času, kdy si dám dvě a dvě dohromady a projdu i ty ostatní recenze, které máme společné. A světe div se...jáká to náhodička.


Můžete mě za moji upřímnost ukamenovat, ale vžijte se na chvilku do mě. Jak by bylo vám. A upřímně...bůh ví, jestli se v jejích recenzích nenajdete také... 

     Každého začínajícího recenzenta ráda podpořím, i já sama se stále pokládám za začátečníka. Netrhám rekordy v počtu čtených knih, ani stránkách, ani návštěvnosti blogu, neženu se po recenzních výtiscích, ale pokud přijdou, beru to za vrchol svého malého osobního úspěchu. Píšu si pro radost, pro sebe a ráda i pro ostatní.

     Je mi líto, ale o tenhle zážitek jsem se s vámi prostě musela podělit.
Přidávám jen fotku osobního oslovení dotyčné osoby. Nyní jsou příspěvky již smazány. Mohu samozřejmě vložit i fota jednotlivých pasáží, ale i tohle už mi přijde moc. Nechci být hnusná i když teď se tak trošku cítím. 

     No nic stalo se, proti tomuto se nikdo z nás nedokáže bránit. Jsem zklamaná a zhnusená. Na pondělí chystám uveřejnit rozhovor s "fejsbukovou matkou" a už teď se budu děsit toho, kdo to obšlehne. 

Přeji Vám všem krásný den a budu ráda, když mi dál zachováte přízeň. 
Je vás pár, ale mám vás moc ráda...

Pokračovací článek ZDE.

53 komentářů:

  1. Tohle je opravdu neskutečné.....
    Bohužel jsem se s tím už setkala, sice u někoho jiného, ale i tak. Tohle se prostě nedělá.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, bohužel jsem se s tím také setkala, a přesně vím, o který blog se jedná. U mě to ale byla spíš otázka některých výrazů a stylu. Nechala jsem to být, ale dotyčný blog dál sleduji velice pečlivě. Máš pravdu, tohle se nedělá, zvlášť když sám bloger má na stránce uvedený text o autorských právech - mimochodem taky obšlehnutý, ovšem nikoliv ode mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zaráží mě,kolika z nás se to už stalo. Já jsem autorská práva samozřejmě také dokoukala,ale upravila si je aspoň trošku. Ale to čert vem.
      Kdyby si alespoň dala tu práci a zaonacila to. Prostě to zamrzí.

      Vymazat
  3. Je to hrozné, když něco děláme pro radost a jiný to zneužívá. Obdivuji jak jste na ni byly obě hodné. Žádná hrubá slova, jen jste ji jemně upozornily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažily jsme se,ale věř mi,že po tom, co jsme přišly na to,že těch rádoby náhod je mnohem víc, tak jsem se musela sakra držet. Nejsem zase tolik sledovaná, možná proto to říkala. Nevím,do hlavy ji nevidím a krivdit ji nechci. Spravedlnosti se asi nedočkáme,ale aspoň to nebude smaznuto pod koberec.už aspoň chápu její rychlo-styl.

      Vymazat
  4. Daaaaanm... Tak to mi je úprimne ľúto... Nič takého som ešte nezažila ale toto je drzosť... Už aby sa aj človek bál písať recenzie :D ...

    OdpovědětVymazat
  5. Nejdriv jsem tomu neverila, ale podivala jsem se a porovnala a je fakt, ze je tam hodne podobnosti. To by byla extremni nahoda... :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona už tu poslední recenzi smazala, ale já si to nafotila. Spálená obloha a Cizinec je svým způsobem to samé a o Sarky Farmě nemluvě.

      Vymazat
  6. Ty jo...teda me ani nikdy nenapadlo tohle kontrolovat...mam par vybranych blogeru u kterych si prectu nektere recenze, ale tohle jsem nikdy nesledovala. Je to hnusny...:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky ne,tohle byla opravdu náhoda.Jinak bych si toho všimla už dřív.

      Vymazat
  7. To je neskutečný, jak jsou některý lidi drzý. A vůbec jim to není blbý...Já bych se hanbou propadla...

    OdpovědětVymazat
  8. A ted jsem rozklikla ty fotky. Kdyz vidim o koho jde, jsem z toho smutna...:(

    OdpovědětVymazat
  9. Chápu, že začínající bloger se rád inspiruje, ale kopírovat cizí recenze, to je vrchol..Pro mě je psaní recenzí způsobem jak si srovnat myšlenky a vyjádřit svůj názor. A o tom to má být, a o radosti ze čtení :) Ne, kopírovat.

    OdpovědětVymazat
  10. Věřím, takové zjištění docela naštve. Taky mě dost zklamalo zjištění, o koho jde... :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věř mi, že jsem tohle nedělala ráda, ale nešlo to jen tak přejít. Netýkalo se to jen mě

      Vymazat
    2. Podle mě jsi se rozhodla správně, že jsi článek zveřejnila. Jak jinak bychom se to (my, co o tom neměli ponětí) mohli dozvědět?

      Vymazat
    3. Já vím,teď jsem za to ráda,ale ten pocit nebyl příjemný :-(

      Vymazat
  11. Tak já se pridam... Psala jsem recenzi na Santaram-kniha cca 800stranek a vyhodila jsem ji o pulnoci.. Rano v osm ji dala jina blogerka (mezi nami holcina ktera je opravdu sledovana, ma pres 2tisice! sledujicich) a opsala me myslenky. Ta kniha byla hodne hluboka a o to vic me mrzelo, ze me myslenky byly pouzity. Resila jsem to jak s ni tak s poskytovali recenznich vytisku ale dobrala jsem se jedine toho, ze me slecna nazvala "kravou" a hejtrem a osocila me ze si to vymyslim v jeji skupine. A obratilo se proti me hodne lidi kteri ji tam psali komentare ze ja jsem ta spatna.. Od te doby ctu recenze jen od lidi kterym verim a znam jejich styl psani.. Vim ze to beres jako nespravedlivost a nic jineho nez hodit to za hlavu nezbyva...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, tak to je síla..
      A zrovna Santaram... Ten byl hodně pocitový.
      Mrzí mě to.

      Vymazat
  12. Nechápu to, píšeme každá sama za sebe. Když opisujeme od kolegyň, proč tedy máme blog :/
    Je to strašně :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se ani pochopit nedá, možná je to tím tempem,které hned na začátku nabrala. Mrzí mě to.:-(

      Vymazat
    2. To se ani pochopit nedá, možná je to tím tempem,které hned na začátku nabrala. Mrzí mě to.:-(

      Vymazat
  13. Nechápu, jak z toho ten člověk může mít radost...

    OdpovědětVymazat
  14. Páni! Tak právě od této blogerky bych to nečekala...
    Chápu inspiraci, ale kopírování ne. Tvoji zkušenost Ti opravdu nezávidím... Já jen doufám, že mě nikdy nic takového nepotká.
    I když se to možná nezdá, tak psání recenzí mi zabere hodně času a píši vždy svůj názor a svoje pocity. Nikdy bych si nedovolila někomu pocity z knihy ukrást a považovat je za své.
    Docela mě zaráží, že je to právě tato blogerka a že nejsi jediná, od koho si text ''vypůjčila''.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel,co na to říct jiného. Taky jsem to od ní nečekala. A vzhledem k formátu jejich recenzí a stylu či obsahlosti, mě to teď už ani nepřekvapuje. Prostě jsem z toho už znechucená.

      Vymazat
  15. Tiež sa mi raz niečo podobné stalo... Písala som na blog fanfiction na pokračovanie, ozvala sa mi jedna slečna že sa jej to veľmi páči a že ak by som chcela viac čitateľov, ona by by mohla môj príbeh uverejňovať na jej facebookovej stránke. Keď som ju otvorila, našla som príbeh veľmi podobný tomu môjmu- dokonca ani nepomenila všetky mená... Nuž, tiež to vraj bola náhoda :D

    OdpovědětVymazat
  16. Zrovna od této blogerky bych to nečekala. :(
    Nevěřila bych, že je někdo schopný něco takového udělat. Když už, tak bych to čekala od nějaké třináctileté slečny, ale tohle mi přijde opravdu hloupé...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych to nečekala, ale když se zamýšlím nad tím,jak začínala psát, tak se vlastně ani nedivim. V jejich recenzích (bez urážky) nebylo totiž vůbec nic podstatného, kromě toho,že stále jen psala,jak se jí kniha líbila a za jak dlouho ji přečetla. Poslední dobou sice zůstaly stále krátké, ale už tam bylo i pár slušných slovních obratu a myšlenek, škoda,že ne zcela jejích. :-(

      Vymazat
  17. Je pravdou, že Lucka se v naší komunitě objevila docela nedávno, u mě ale převládal pocit, že spíše oplývala kvantitou než kvalitou. Četla jsem pouze jednu její recenzi, a když to řeknu blbě, nelíbila se mi. Nelíbí se mi ty krátké úryvky, ze kterých se toho člověk opravdu moc nelíbí, nedala do toho srdce.
    O to víc mě překvapilo, když jsem si přečetla tento článek. Docela mě to zaskočilo, tedy fakt, že i mezi námi je někdo takový. Když si představím, že se skoro 2 hodiny smolím s recenzí, a pak by ji někdo obšlehnul. To je tak těžké dát si s tím čas, utřídit si myšlenky a napsat na knihu vlastní názor? Nemyslím si, a nikdy jsem si nemyslela, že v knižní sféře na něco takového narazím, ale stalo se. Mrzí mě, že se vám to muselo stát, je to smutné a především Lucka by se nad sebou měla hodně zamyslet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se to také nelíbilo, to prostě nejsou recenze,z kterých si čtenář může něco vzít. Ale podle jejich obdivovatelů je znát,že je to zřejmě věc různých názorů. Když ji nejde pořádně psaní,tak ať zůstane u videí, psát může začít postupně, ale hlavně sama za sebe.svoje pocity,věty i myšlenky. Je mi z toho zle.Clovek je rád,když dá recenzi do kupy a je s tím spokojen, pak se náhodou podíváš a najdeš svoji práci v takovém krátkém ostudnem šotu. Ani se k tomu nedokáže postavit,všechno raději smaže a nereaguje. Ani netušis ,jak jsme z toho byly s Sarkou znechucene. :-(

      Vymazat
  18. Ona na to dojede. Nakladatele se i díky tomuto článku dozví (o to se nebojím, blogy pročítají a hlídají si je), že de fakto kopíruje a kdo ví, jestli vůbec zaslané recenzní výtisky čte. Připadá mi to jako klasická knihokopka recenzních výtisků zdarma. Hamoní si knihy, které pak ve výsledku ani nečte a pak juchá u každé recenze nad úžasností knihy (ano, všechny jsou skvělé, protože se musí zavděčit nakladatelům, aby jí posílali další knihy) a v recenzi špatně zamaskuje okopírované myšlenky jiného recenzenta..Ale knihovnička se ji plní novinkami a moc pěknými kousky. A pokud všechny ty knihy čte a pak stejně obšlehne text někde jinde, nechápu, proč stejné úsilí a čas nevěnuje sepsáním vlasní myšlenky...Maximálně jí to zabere o jedno kafe navíc. Jak rychle vylétla její hvězda vzhůru na knižní nebe, tak rychle poletí dolů, do knižního pekla..Já přijít na to, že to někdo dělá u mých recenzí, tak si ho vytáhnu přes monitor a dostane reálně nevirtuální facku. Bych takové lidi nakopala tak, že by se vrátili s botama od sněhu a v ruce by měli banán..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mluvíš mi přímo z duše. Nejdřív jsem se bála s tím vyjít na světlo, ale pak mi tak dodělala tím, že to nebylo jen náhodou, že toho bylo víc a vícero "rádoby recenzí", tak jsem to prostě musela napsat. Bála jsem se toho, že bude mít zastání, protože má spoustu obdivovatelů, ačkoli to nechápu. Super recenze, super videa Lucinko atd... nechápu a nepochopím. Taky bych ji nejraději zakroutila krkem. Protože po tom co psala a jak psala na začátku, udělat tohle, až mi bylo skoro hanba, že to vůbec to těch svých šotů použila, jenže tím pádem to její šoty povýšilo o sto procent. Čekala jsem jak se k tomu postaví. Jednu recenzi smazala celou a u ostatních dvou smazala stejné věty (požádala jsem jí), ale i tak je poznat, že je to opsané, prostě vždy poznáš svůj vlastní styl. Takže se vlastně tímto i přiznala, aniž by se vůbec snažila omluvit či vyjádřit. Je trapná a já být na jejím místě smažu celý blog a asi už nevylezu. Jenže všemi oblíbená usměvavá Lucinka se nemusela ani vůbec oklepávat...jako by se vůbec nic nestalo. Prostě se musíme smířit, že mezi námi pořád běhají bezpáteřníci. Každopádně bude hlídaná a to nejen mnou. Článek bude uveřejněn ještě na jedné stránce, kde doufám, si ho všimnou i nakladatelé. Nenechám to být. A jsem ráda, že jsem se ozvala.

      Vymazat
    2. Je to ještě dítě. Jedná jako dítě, myslí jako dítě, píše jako dítě a staví se k tomu jako dítě. Ona jednou pochopí, že takhle to prostě nefunguje. U nás zastání rozhodně mít nebude, to spíše u svých náctiletých čtenářek, co tomu rozumí asi jako já jaderné fyzice.
      A jelikož věřím, že si Lucka tyto komentáře čte, tak tu pro ní mám malý vzkaz.

      Milá Lucko,
      tak hrozně bych byla ráda, kdyby toto bylo jen nějaká blbost, hovadina, hoax, kachna..cokoli. Ale bohužel to tak není. Víš, ono všechno jednou praskne a když už se to stane, člověk se k tomu má postavit čelem. Stačilo by třeba napsat. "Pardon, už se to nestane, je mi to líto" a možná by jsi nebyla veřejně vláčená bahnem. Odradí to tvé čtenáře, nakladatele a tvá hvězdička poletí hodně rychle dolů. A co svědomí? Nebylo by lepší to přečíst a napsat podle svého? Stálo to za to? Stálo ti to za ty plné poličky? Internet není inkognito prostředí. Nestačí si změnit fotku a nick. Udělala jsi ostudu hlavně sobě a knižním blogerům děláš špatné jméno. Být tebou, tak se omluvím, vše smažu a pokud tě to tak hrozně moc baví (hlavně to sbírání výtisků zdarma), tak začni znova a poctivě. Ono to nebude přibývat tak rychle, ale o to lépe se ti bude v noci spát.

      Týna Z HŠ

      Vymazat
    3. Týno, napsala jsi to moc hezky. Díky

      Vymazat
  19. Rozhodně nemáš zač děkovat. Každopádně jsem díky tvému příspěvku a blogu udělala taky sekci s blogy, které sleduji. A mám sto chutí udělat i sekce s blogy, které nemám ráda:-)

    OdpovědětVymazat
  20. Neprijde Vam to trosku moc? Jestli to berete i z hlediska prava-tedy Vase dusevni vlastnictvi, uvedomujete si ze to co delate je vlastne pomluva a urazka na cti? Zaroven poskozeni osoby, poskozeni jmena..Pokud po nekom chcete, aby se nejakym zpusobem choval, ci naopak nedelal, chovejte se tak i Vy a trosku nad tim premyslejte..Obzvlast bych od zeny Vaseho veku ocekavala jiny pristup..
    Sekce blogerek ktere nemam rada-s tebou se 'neba, neka'. Jakemu veku Vase chovani odpovida..?
    Z toho co jste napsala jsem pochopila, je to, ze bych v podstate nemohla ani pouzit za sebou stejna slova, jake pouivaji ostatni lide (coz jsou slova jako ahoj, jak se mas?..) Tzn.:Koupim si svetr, ktery jsem si vybrala, potkam ve stejnem svetru a v tom pripade me nejakym zpusobem okrada? Prijde mi to opravdu usmevne :-) Vypada to, ze je pro Vas slecna spise jakousi hrozbou, a snazite se ji nejakym zpusobem poskodit..Tohle se opravdu ve slusne spolecnosti nedela, resit takove malichernosti :-) Nepripada mi to adekvatni..
    Predpokladam, ze Vasi fanousci se do mne bez milosti pusti, kazdy ma pravo na svuj nazor..Jen se trosku zamyslete a podivejte se jaky je rozdil mezi dusevnim vlastnictvim a poskozenim osoby, pomluva (tr.zakonik)..
    Vy, jako blogerky, byste se spise meli spojit a pomahat si, a ne tyzo 'zabo-mysi valky'..
    Preji Vam hodne uspechu Vaseho blogu,krasny den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám fotky mojí i její recenze, opsání je ve všech případech patrné jen pouhým okem. A ne v pouhém smyslu "ahoj a jak se máš". Nebudu se tu ospravedlňovat, to já nemusím. Vyjádřila jsem také jen svůj názor a byla jsem v právu.
      Jsou lidé, kteří hrozbou nejsou a nebudou. A v našem světe se ani o hrozbách mluvit nedá. Každý to děláme, protože to dělat chceme. Je to o knížkách a ne o boji.
      Já Váš názor respektuji, je jen na Vás jak se k celé situaci vyjádříte.
      Samozřejmě si můžeme pomáhat a také to tak i funguje, ale za nikoho nic vymýšlet a psát nehodlám a držet hubu a krok také ne.
      Pěkný den.

      Vymazat
    2. Veronika: I když pracuju v justici a jsem takříkajíc "přímo u zdroje", žádnýma zákoníkama bych se tady neoháněla. Podívejte se na to z jiné strany: Podle Vaší teze by tedy bylo v pořádku, aby poškozený na škůdce neupozorňoval nebo maximálně upozornil jednou a dost, zbytek by byla pomluva a urážka na cti. Vzhledem k tomu, že jako blogeři nejsme profesionálové, souhlasím s tím, že bychom měli držet spolu, ale pokud se objeví někdo, kdo nedodržuje nepsaná pravidla slušného chování, nevidím nic špatného na tom, že s ním bude nemilosrdně zameteno. Malé a leckdy malicherné věci bývají součástí velkého celku a pokud dovolíme, aby tyto negativní malichernosti procházeli, mohou klidně nabrat na obrátkách tolik, že se stanou pravidlem. Jsem ráda, že se Michaela ozvala a netolerovala to, protože jak vidno, několik dalších lidí se stejným problémem se bohužel neozvalo.

      Vymazat
    3. VYCHYTÁVKA: Když si otevřete v nastavení šablony úpravy HTML, najedete do okna, pomocí CTRL+F najdete tento tag: <body a hned za to body vložíte tento kód: oncontextmenu='return false' oncopy='return false' oncut='return false' , nepůjde na vašich stránkách kopírovat text. Jasně, dotyčný si může text opsat slovo od slova, ale bude to pro něj otravné, protože nebude moc použít CTRL+C, CTRL+V.

      Vymazat
    4. Díky za vychytávku...:-)
      Byla otázka času, kdy se najde někdo, kdo se do mě pustí. S tím jsem počítala. Ale je mi to jedno. Slečna má právo na svoje vyjádření a já jí to rozmlouvat nebudu. Kdyby to četla pořádně a přečetla si i třeba ten druhý článek a zamyslela se nad tím, možná by pochopila tu pointu. No nic.
      Nebudeme se tu už kvůli tomu rozčilovat. Nelituji toho, že jsem se ozvala, udělala bych to tak znovu.
      Díky za odezvu Eliško :-)

      Vymazat
    5. Myslim, ze se muzu ohanet tim, cim se pani ohani take..Pokud jste tedy primo u zdroje, jiste poznate ze timto byla naplnena skutkova podstata..Souhlasim s tim, ze je tohle absurdni to resit pres zakony, ale pokud pani jinak neda..Cela tahle kauza je proste usmevna, detinska..Uz nic psat nebudu, jen pridavam do ohne a ja se toho ucastnit uz nechci, vracim se do realneho zivota plneho dulezitejsich problemu..Chapu, ze nestrpite nekoho, kdo jde proti vam..Uspech se v nasem state tresta..Je to vas svet, ne muj..Krasny den a mnoho uspechu :-)

      Vymazat
    6. Chci se jeste omluvit ze jsem do toho vstupovala ikdyz zde vlastne nemam asi co delat..Doufam ze se vse uklidni a vse dopadne dobre..

      Vymazat
    7. Veroniko, za nic se neomlouvejte. Vyjádřila jste jen svůj názor, to může každý. Tato záležitost už je pasé. Nechme to už být. Prostě jsem napsala informativní článek.

      Vymazat
  21. Já jsem se našla zatim ve dvou a jo, naštve to.Pokud neumí psát sama za sebe, tak nemá psát vůbec a pokud někdo ještě obhajuje krádež, tak by se měl nad sebou zamyslet.Co má jinýho bloger dělat?Když nevyjde najevo pravda,ona pojede dál.Už jednou se to stalo, někdy ze začátku roku a ona si nedala říct a začla kopírovat zase.Takže se neni čemu divit, že se blogeři brání.Je to škoda že někdo marní čas kopírováním, místo zdokonalováním sama sebe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě ta první, která já odhalila a jsem za to ráda, teď se aspoň potvrzuje, že jsem byla v právu a také se ukazuje její skutečná povaha a tvář. Ta holka je prostě marná a uvidíte, že za týden se bude tvářit jakoby nic!

      Vymazat
  22. Tak jsem asi před měsícem taky měla tu pochybnou čest stát se částečným zdrojem její "inspirace". Víš, co mi na tom přijde děsivé? Sleduje takové množství blogů, že spousta lidí to nikdy nezjistí. Já na to přišla jen díky tomu, že jsem v té době (i díky tobě) už věděla, že si na ni mám dávat pozor. (No a kdybych to nevěděla, tak bych na to přišla až teď.) Když jsem si někdy v květnu všimla, že ji mám v pravidelných čtenářích, začala jsem být lehce nervózní, namísto toho, abych měla radost. Chabou útěchou mi může být, že stejnou knihu jsme zatím recenzovaly jen jednou. Zatím.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[