RECENZE: 7 dní - Deon Meyer

22.3.16


Jihoafrický policejní sbor v ohrožení, 
na mušce je má neznámý odstřelovač!



  • název: 7 dní
  • orig. název: 7 Dae
  • série: Benny Griessel (3.)
  • autor: Deon Meyer
  • žánr: Literatura světová, Detektivky, krimi
  • nakladatelství: MOBA
  • rok vydání: 02/2016
  • počet stran: 461
...Anotace...
     Jihoafrický policejní sbor čelí největší možné hrozbě – neznámý odstřelovač si vybral za cíl policisty a vyhrožuje, že se budou útoky opakovat každý den, dokud nebude zatčen vrah mladé ambiciózní právničky Hanneke Sloetové. Benny Griessel je proto povolán k vyšetřování čtyřicet dní starého případu, který uvázl na mrtvém bodě. Kvůli chybějícímu motivu a výraznějšímu vodítku je odkázán na spekulace. Měla její smrt něco společného s velkou obchodní transakcí, jíž se účastnila? Nebo je třeba hledat viníka v jejím soukromém životě? Bennyho Griessela čeká sedm dní pekla.

...Recenze...
Zdroj
     Benny Griessel opět zasahuje. Kniha 7 dní je třetím dílem, řekla bych, již celkem dost úspěšné série s detektivem B. Griesselem. Kdo četl předchozí díly, tak již ví, jakým stylem Deon M. píše a také již celkem dobře zná samotného hlavního hrdinu. Ve stručnosti. Benny je alkoholik a neskutečně dobrý policejní kapitán. I přes svoje životní útrapy se ale v tomto díle velmi dobře drží. Jistě to pro něj nebylo nijak lehké a démon zvaný "alkohol" na něj číhá na každém rohu. Jeho manželství se zachránit nepodařilo, ale boj s alkoholem už několik desítek dní a týdnů vyhrává. Opět před ním smekám a mám ho za to ráda ještě mnohem víc.
     I tento díl je vsazen do zvláštní africké kultury, kde se stále bojuje s ekonomickou i společenskou a kulturní situací. Černí, bílí, bohatí a chudí. Krása Jihoafrické republiky poblíž majestátní stolové hory. Ano, jsme opět v Kapském městě a Benny je stále kapitánem místní policie. Zdá se, že je vše při starém, ale malinká změna tu přeci jen je. Pamatujete si z předchozího druhého dílu zpěvačku Xandru? Byla to žena, která byla obviněna za vraždu svého manžela, úspěšného producenta. A také alkoholička. Bennymu je Xandra velmi blízká a v tomto díle se stala jeho nedílnou součástí. Bude z toho láska? Kdo ví.... Ale dva alkoholici pohromadě? To bude pro Bennyho velká zkouška.
     Benny je přivolán k řešení jednoho závažného, ale už několik dní uzavřeného případu mladé korporátní právničky Hanneke Sloetové. Tu někdo probodl v jejím vlastním domě. Žádná vodítka, žádný pachatel, nic. Proto se považovala tato vražda čistě za náhodnou a byla uzavřena. Byla ale uzavřena jen do té doby, než nějaký šílený maniak vzal spravedlnost do svých rukou a začal střílet nevinné policisty a na policii posílal zvláštní e-maily, ve kterých naznačoval, že policie si je velmi dobře vědoma toho, kdo Hanneke zabil. A pokud případ znovu neotevřou a vraha neusvědčí, bude každý den zastřelen jeden policista. 
     To je sakra dobrý důvod k tomu, aby se případ znovu prošetřil a v této fázi nastupuje Benny, Mbali, Žirafák a jiní další, které již dobře známe. Jenže ani Benny si s tímto případem neví moc dobře rady. Předchozí vyšetřování proběhlo dobře a nic nenaznačuje tomu, že by se něco opomnělo. Co mu uniká? Vyšetřovaní Bennymu stěžuje i starost o Xandru, která opět propadla svému démonu a Benny se jí snaží z toho dostat. 
     Střelec nemilosrdně řádí a střílí dál, dokonce má ve svém hledáčku i samotného Bennyho. Proč naznačuje, že v tomto případu je podezřelý i někdo od policie, naznačuje úplatkářství i vysokou politickou angažovanost. Případ je zmatený a komplikovaný. Do čeho se mladá právnička vlastně zamotala? 
Zdroj
     Kniha 7 dní nám nastiňuje neuvěřitelné sedmidenní pátrání po vrahovi nebohé Hanneke a také po samotném střelci "Šalamounovi". Zdá se, že všechny knihy D.M. musí mít svého spasitele, který koná dobro ve svém vlastním zájmu. Bude policie terčem novinářské kritika, jak moc je bezmocná a neschopná? Bude čelit snad i korupci ve svých řadách? Myslíte, že to Benny dopustí? 
Milovníci klasických krimi třeste se. Deon Meyer to s námi po 7 dní rozjede na plné pecky!

...Můj dojem...
     Na tento, třetí díl, jsem se těšila jako malá holka. Deonův styl mi prostě sedí, líbí se mi, že svoje příběhy zasadil do JAR, tudíž jsou prostě jiné, než třeba severské krimi. Jsou ozvláštněné. Což je velké plus. Hlavní hrdina alkoholik...klišé, ale no a co! Když si vás i přes tuto omšelou vlastnost dokáže získat. Kniha se velmi dobře četla, ačkoli tam na mě tentokrát bylo trochu více politiky, kterou prostě můj ženský mozek zpracovává velmi pomalu. Ale nevadí. Mělo to svoje plus i minus. Každému sedne něco jiného. Oceňuji další posun v Bennyho soukromém životě. Deonovo knihy nejsou jen krimi jedna za druhou, jsou to příběhy, které se rozvíjí. Nerada porovnávám, ale Benny se po Harrym H. řadí do mých oblíbených postav. 
     Knihu doporučuji všem, kteří již četli předchozí díly, ale i těm, kteří je nečetli a potrpí si na kvalitní krimi a nevadí jim i trocha té "kultury" kolem. Kniha je psána tak, že zaujme i čtenáře, kteří se s Bennym ještě osobně neznají. 
     Skvělé čtení, dramatická zápletka, rozmanitý děj a výborný přesvědčovací styl psaní tuto knihu řadí mezi TOP krimi. Tady je důkaz, že nejen severská krimi dokáže pohltit českého čtenáře něčím jiným a výjimečným.

Recenze předchozích dílů: Ďáblova hora, 13 hodin
Na závěr bych velmi ráda poděkovala nakladatelství MOBA za poskytnutí tohoto recenzního výtisku. 
Velmi za něj děkuji, bylo mi potěšením.
Knihu můžete koupit ZDE.

7 komentářů:

  1. Super recenze! :) Po několika kladných ohlasech jsem si v knihovně zamluvila první díl této série...a jse fakt zvědavá, jak se mi bude líbit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že budeš spokojená. Já byla. Nevím co preferuješ, ale tohle vůbec není špatné čtení. ;-)

      Vymazat
    2. Doufám, že budeš spokojená. Já byla. Nevím co preferuješ, ale tohle vůbec není špatné čtení. ;-)

      Vymazat
  2. Tento autor je pro mne zatím velká neznámá :) Pěkná recenze, Míšo :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[