RECENZE: Věř mi - J.P. Dlaney

18.1.19





Věř mi - o důvěře bez důvěry!

Info o knize:

  • název: Věř mi
  • orig. název: Believe Me
  • autor: J. P. Delaney
  • žánr: lit. světová, pro ženy, thrillery
  • nakladatelství: Ikar
  • rok vydání: 11/2018
  • počet stran: 344
 Věř mi - stručné, výstižné, ale nijak jednoduché. A taková je i stejnojmenná kniha Tonyho Stronga píšícího pod pseudonymem J. P. Delaney! Autorova prvotina Ta přede mnou otřásla knižním světem v druhé polovině roku 2017. Všichni z ní byli na větvi. Já se k ní bohužel ještě nedostala, ale jakmile jsem zaznamenala tuto, neváhala jsem ani minutu. Proč taky, když z předchozí knihy byli všichni nadšení. Jenže, teď jsem, jako mnohá většina ostatních, zklamaná z očekávání. A jak se pak cítí právě ti, kteří předchozí knihu četli a teď přišlo takové zklamání? Asi ještě hůře než já. Já jsem totiž do knihy sice s očekáváním šla, ale neměla jsem s čím srovnávat.

 Příběh je vskutku neotřelý, to se mu musí nechat. Hlavní hrdinka Claire studuje herectví a přivydělává si jako "volavka". Pracuje pro jednu právnickou firmu, která Claire využívá k takové malé zkoušce. Firmu většinou oslovují manželky, které si chtějí nechat prověřit své muže, zda jsou jim věrní.

Zdroj: Vůně knih
 Claire je opravdu nadaná, ale kde je ta hranice mezi hraním a skutečností. Je možné, že někdy se do role vcítí natolik, že je to skutečná realita? Kdo ví. Claire se v mnoha ohledech daří, muži jí vždy skočí na vějičku a Claire pak odchází s hrdostí, ale hořkou pachutí na jazyku. Snad i ona má nějaké to svědomí. 

 Daří se jí, ale jen do té doby, než má vyzkoušet Patricka, vysokoškolského učitele, ze kterého mám jeho manželka zvláštní obavy. Patrickova žena je nejprve vůči Claire a jejímu šarmu velmi skeptická, pak ale souhlasí, ale. Varuje dívku aby si dávala na jejího manžela pozor a nikdy se k němu neotáčela zády. Proč? Má strach?

 Jenže Patrick je vůči Claire pouze zdvořilý a tak Claire tentokrát odchází pokořená a zklamaná. Patrickova manželka je zoufalá a dojde mezi ní, Claire a zprostředkovatelem k menší hádce. Má snad tahle malá a nepatrná hádka na svědomí smrt? Nebo v tom má prsty někdo úplně jiný. Jedno je ovšem jisté, Patrickova žena je mrtvá a podezřelí jsou Claire a Patrick. 

 Na Claire čeká jedna z nejlepších rolí jejího života, stačí aby jí uvěřil. Usvědčí ho? Nebo to bude všechno úplně jinak. A opět se tu dostáváme k té hranici, může se člověk se svou rolí dokonale ztotožnit nebo je to stále jen role a nebo je to pravdivá skutečnost? Posuďte sami...

 Věř mi je rozhodně nejpřekombinovanější kniha, kterou jsem za poslední dobu četla. Je tak překombinovaná až působí dojmem totálního bezmyšlenkovitého bordelu. Je mi to líto. Toť můj názor. Autor se tak moc snažil tlačit na pilu, že to prostě přetáhl. Netvrdím, že myšlenka byla špatná, to nikoli. Jen špatně uchopená a opravdu dost přetažená. Každopádně jedno se knize musí nechat, čte se zlehka díky krátkým kapitolám a hlavně díky zvědavosti. Ta je sice na konci knihy ukojena, ale vy se na konci budete potýkat s otázkou zda se vám to líbilo nebo ne. Jednoduše zvláštní. Ale co člověk to jiná chuť. Je třeba to prostě vyzkoušet.
Hodnocení: 45%

Anotace knihy:

Když člověk nosí masku moc dlouho, přiroste mu ke tváři…
Temný psychologický thriller od autora loňského bestselleru Ta přede mnou!
Mladá ctižádostivá herečka Claire zoufale potřebuje práci a peníze, proto se rozhodne přijmout nabídku stejně tak amorální jako nebezpečnou – má být jakousi volavkou právnické firmy specializující se na rozvodové pře. Jejím úkolem je svést ženatého muže, vše zdokumentovat a důkazy posléze předat „podvedené“ manželce, aby je mohla použít u soudu. Jenomže potom je žena jednoho z jejích cílů nalezena mrtvá a Claire se stává hlavní podezřelou. O pár měsíců později je však stejnými vyšetřovateli naopak požádána o pomoc. Policie chce, aby se vetřela do života manžela zavražděné – tedy jediného muže, jehož se jí svést nepodařilo. Se svou rolí se však sžije až příliš dokonale…

10 komentářů:

  1. Pěkná recenze Míšo :) Přemýšlím už dlouho nad první knihou Ta přede mnou, do té možná půjdu, tuto nejspíš vynechám a nebudu ochuzená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První díl jsem bohužel ještě nečetla, ale ségra ano a byla nadšená. Tohle je podle většiny propadák... oproti Ta přede mnou... Tohle byla opravdu ztráta času, bohužel.

      Vymazat
  2. Na první knihu jsem byla natěšená, ale ještě jsem se k ní nedostala, což bych ovšem ráda napravila. Tuto si však nejspíš nechám ujít. Díky za recenzi :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Četla jsem Ta přede mnou a čekala jsem od ní víc. Tuhle zatím v plánu nemám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A na tu jsem zrovna zaznamenala hodně pozitivní ohlasy. Každopádně tohle nestálo za ten čas... bohužel

      Vymazat
  4. Pěkná recenze :) Na knihu se chystám. Od autora jsem četla Ta přede mnou a byla jsem nadšená, takže určitě chci zkusit i tuhle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus, jsem zvědavá, jak na tebe zapůsobí. Za mě tedy nic moc. :)

      Vymazat
  5. Porad jsem uvazovala jestli si knihu objednat nebo ne, tak ted zase vaham :-D me podobne zklamala Selma, ktera byla taky hodne vychvalovana, tak jsem od mela velka ocekavani

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I mě Šelma nijak extra nenadchla a tohle byl tedy propadák úplně. Nevím, třeba se ti kniha bude líbit, ale moc na to nesázím.

      Vymazat
  6. Ja četla obě a už teda nevím o čem byla Ta ořede mnou ale vím že mě bavila :D tohle souhlasím super čtivá knižka ale ten děj byl tak neuvěřitelný že celkově hodně velký zklamani :(( a přitom to začínalo super

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[