RECENZE: Dívka na sněhu - Danya Kukafka

20.2.18




Jsem socha, oni jsou moje sochy...
Je tmavá noc a já se jen dívám...

Info o knize: 

  • název: Dívka na sněhu
  • orig. název: Girl in Snow
  • autor: Danya Kukafka
  • žánr: literatura světová, thrillery
  • rok vydání: 02/2018
  • nakladatelství: Plus
  • počet stran: 296
     Všímáte si, kolik knih s "dívkou" v názvu na něčem nebo v něčem jsme už přečetli? Sází autoři na předchůdkyně, které sklidily zasloužený obdiv? Je to záměrný tah nebo jen souhra náhod, či oblíbenost dívek, které patří... tam kam patří? Na tuto otázku vám odpovědět nedokáži, sice se mohu domnívat, ale moje teorie bývá obvykle mylná. 

     Ve svém debutu nás mladá autorka Danya Kukafka, pocházející z New Yorku, zavádí na místa, která jsou pro vraždu jako stvořená. Maloměsto, kde se všichni znají a všichni si vidí do oken. A do školy, kde se pohybuje spousta teenagerů, kterým v hlavě klíčí prapodivné myšlenky. Už jen toto by měl být slušný základ pro vystavění dobrého příběhu. 


     Příběh je nám podáván z několika úhlů pohledu. Vyprávějícím se stává středoškolák Cameron, středočkolačka Jade a vyšetřující policista Russ. Postav to moc není, ale i tak vám slušně zamotají hlavu, to mi věřte. 

     Jednoho večera je nalezeno tělo místní školačky, která byla nejen krásná, ale také oblíbená. Ležela na sněhu a její zranění nebyla slučitelná se životem. Nepřirozeně ohnutá hlava a změť zacuchaných zmrzlých vlasů i tak byla Luci krásná... Cameron ji vždycky obdivoval, ve dne i v noci. Pro něj byla jedinečná a nádherná bytost, dokonalá. Věděl, jaké barvy má ráda, kde má jaké znaménko, v jakém pyžamu každý večer ulehá i jak se ráno budí pomačkaná od polštáře... Zná ji, viděl jí každičký den, ve dne i v noci....

     Další podivínskou hlavní postavou je Jade, která ujíždí na emo stylu, nikoho si k  sobě nepustí a trpí svým vlastním způsobem. I ona Luci znala, hlídaly jedné rodině dítě. Společného toho měly možná i mnohem víc.

     Policista Russ je postavou možná ještě více podivínskou než naši dva mladí hrdinové. Shodou okolností zná i Cameronova otce, který býval kdysi také policistou. Dal slib, postará se svému kamarádovi o kluka...

     Kdo zavraždil nebohou a oblíbenou dívku v coloradském městečku? Podezřelých bude hned několik, možná vám to bude jasné hned od začátku, ale tentokrát se budete plést... Thriller ze zasněženého Colorada, postavy, které vás budou podivně děsit. Zamotaný příběh, který se bude ještě více zamotávat a postupně odhalovat další zmatečnosti. Kde je hranice mezi normálností a jakousi úchylkou? Dívka na sněhu vám nabídne tak trochu podivný příběh o přátelství, lásce i nenávisti...

     Dívka na sněhu na první pohled evokuje pocit klasické kriminálky, jenže mimo jiné je i dobrým psychologickým dramatem. Nejprve jsem si myslela, že dám knize pouze dvě hvězdičky, protože jsem s příběhem nebyla spokojená. Po delší úvaze a k přihlédnutí, že se jedná o debut jsem jednu hvězdičku přidala. Autorka měla všechno potřebné k napsání výborného románu. Je dobrý, ale výborný určitě ne. Začátek příběhu byl neskonale vleklý a nesouvislý, v polovině čtení mi kniha naopak přišla příliš překombinovaná a lehce chaotická. Celý příběh na mě dýchal dojmem jinakosti a doslova jsem knihu nazvala "divnou". Je mi to opravdu líto, protože od knihy s tak senzační obálkou jsem si slibovala opravdu hodně. Možná je to tím, že mi příběh prostě nesedl, tak jak může třeba sednout někomu jinému. 

     Dívka na sněhu je autorčinou prvotinou a myslím si, že pokud si v další knize najde pevný styl, pak nám určitě bude mít co nabídnout. Staví svůj příběh na lehké vyšinutosti a chabé psychice, což je víc než jen slušný základ, ovšem s vedlejším dějem a kulisami příběhu se dost těžko prala. Tedy alespoň podle mého názoru. 
Hodnocení: 50%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:

V coloradském městečku je nalezena zavražděná středoškolačka. Tamní obyvatelé jsou otřeseni a atmosféru plnou strachu a podezření prožívají každý po svém – dospívající Cameron, jenž byl mrtvou dívkou posedlý, spolužačka Jade, která ji nenáviděla, a vyšetřující policista Russ, přítel Cameronova ztraceného otce. Všichni tři se navíc musejí vypořádat s vlastním životem a démony, které je sužují. Každý z nich totiž skrývá nějaké tajemství. Kým člověk je, když se nikdo nedívá? „Od znepokojivé první věty po omračující závěr…

3 komentáře:

  1. Knihu i přes tvé ne příliš pozitivní hodnocení asi zkusím. Thrillery s náctiletými postavami čtu hodně ráda, hned jak vyšla, jsem si ji zapsala na seznam "musím mít", ale je pravda, že jsi mě teď trošku zviklala :-) Ale přívlastek "divná kniha" mě zaujal :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marce, prostě jí zkus, třeba ti sedne. Mě bohužel opravdu nijak neuchvátila :-(

      Vymazat
  2. Děkuji Míšo za recenzi. Honza https://www.facebook.com/recenze.knihy.audioknihy/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[