RECENZE: Stopy v krvi - Steve Robinson

17.8.16


Příběh vracející se zpátky do minulosti.
Rodová linie, krev krve a 200 let pohřbené tajemství!




  • název: Stopy v krvi
  • orig. název: In the Blood
  • autor: Steve Robinson
  • série: Jefferson Tayte
  • žánr: literatura světová, thrillery
  • rok vydání: 2016
  • nakladatelství: Mystery Press
  • počet stran: 320
...Anotace...
Strhující a originální mix Dana Browna, Stiega Larssona a Arthura C. Doylea
Rok 1783.
     Po skončení americké války za nezávislost se koruně věrná rodina Fairbornových rozhodne vrátit zpět do Anglie. Po přistání u rodných břehů ale všichni její členové beze stopy zmizí.
Současnost.
     Americký genealog Jefferson Tayte je pověřen, aby zjistil, co se s ní stalo.
Tayte se celý život potýká s ironií toho, že navzdory profesi genealoga nedokázal nikdy odhalit vlastní původ, a proto si nemůže nevšimnout podobností mezi svou minulostí a detaily případu, na němž pracuje.
Někdo si dal velmi záležet na tom, aby kompletně vymazal celou jednu pokrevní linii z historie, a Tayte se nevzdá, dokud nezjistí proč.
     Jeho pátrání se soustředí na tragický život mladé cornwallské dívky, psací skříňku a odkrytí temného tajemství.
     Někdo další však hledá stejné odpovědi a nezastaví se před ničím, aby je našel…


...Recenze...
     Jefferson Tayte (JT) je genealog a jeho další pracovní zakázka je téměř rutinní. JT dostal velmi dobře finančně ohodnocenou zakázku od vlivného Američana, který by rád vypátral své a manželčiny předky. Sestavený rodokmen by měl být dárkem pro jeho drahou choť. Pro JT to není nic nového, jeho práce je i jeho koníčkem a sestavení rodokmenu by neměl být problém. Když ale narazí na osudný rok 1783 v linii svého objednavatele, vyskytne se drobný problém. Většina materiálů k bádání je volně dostupná v archivech či jde nalézt na internetu. Ale v tomto roce, 1783, jako by se po ostatních příbuzných slehla zem.
Zdroj
     JT je nucen v tomto úkolu podstoupit pár osobních obětí. Zdá se, že z Ameriky už nic vypátrat nedokáže a je tedy poslán do Anglie, kam se záhadná větev rodiny v osudný rok plavila, aby unikla bídné poválečné Americe. Z Bostonu vyplula roku 1783 loď, která se měla plavit několik desítek dní. Podle předběžných informací loď do Anglie doplula, ale kam se poděla celá pětičlenná rodina včetně ostatního příbuzenstva? To už nikdo neví...
     Další linie příběhu nás odnáší ze současnosti do roku 1783, kde se rodina Fairbornových plaví za lepšími zítřky vstříc anglickému pobřeží. Všichni mají z plavby obavy, ačkoli loď je na takovou dálku stavěna. Šestnáctiletá Katherine si po celou plavbu zapisuje do deníku postřehy a zážitky, své záznamy pak ukrývá ve starožitné rodinné psací skříňce. Plavba plyne, den za dnem...břehy už jsou v dohledu... Jestli ovšem rodina vkročí na Anglickou půdu, to je tajemstvím.
     Jsme zpět v současnosti a JT i přes svůj odpor k létání bezpečně přistál a okamžitě se hrne do práce. Má jen ten dojem nebo je to holá skutečnost, že se ničeho nedokáže dopátrat? Zdá se, že si někdo dal hodně práce, aby po celé rodině zametl stopy. Na ostrově však jedna rodina Fairbornových bydlí, je na čase je navštívit. A tímto dnem se JT ocitá v nebezpečí. Někdo si zřejmě nepřeje, aby na ostrově po předcích pátral a nejen, že mu hází klacky pod nohy, dokonce mu uštědří i pár nebezpečných ran!
     Ve stejný čas, na stejném ostrově je mladou ženou nalezena při rekonstrukci přívozní chaty nádherná starodávná psací skříňka, která v sobě ukrývá velké tajemství a jeden smutný příběh...
     Jefferson se s mladou ženou náhodou seznámí a pak jsou oba vtaženi do nebezpečné hry na kočku a myš. Podaří se jim rozluštit záhadu tajemné skříňky a přijít na kloub všem zastírajícím aspektům? Jedno je jisté, ten, kdo nechce být odhalen, udělá vše pro to, aby odhalen nebyl, i kdyby mělo padnout pár hlav....
Zdroj

...Můj dojem...
   
Zdroj
     Nádherně košatý příběh plný akce, napětí, vůně dálek, mořské soli a s příchutí staré zašlé krve a slávy. To jsou Stopy v krvi! Steve Robinson je vynikající vypravěč, který svého čtenáře vodí od první do poslední stránky přesně tak, jak si přeje. Můžete se bránit jak chcete, ale budete mu zobat z ruky. Hodně dlouho jsem nečetla v tomto stylu a žánru něco tak dobrého! A to opravdu nepřeháním. Stopy v krvi jsou první dílem série a já už odpočítávám dny do vydání druhého dílu. Hlavního hrdinu si nelze neoblíbit a to už jen proto, že dělá práci, která jemu samotnému pomoct nedokáže. Pátrá po předcích různých rodin, ale tu svoji se mu vypátrat ještě nepodařilo. A z toho dedukuji, že se máme ještě nač těšit. Má jít o genealogický thriller a přesně to také dostaneme a přídavkem vlastně i mnohem víc. Několik dobře strávených hodin se napínavým příběhem, který v sobě nese jak záhadu, tak nešťastnou a osudovou lásku. Tohle bylo prostě velmi dobré čtení! Nakladatelství Mystery Press může být na tuto knihu náležitě hrdé!

Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji nakladatelství 
Knihu můžete koupit ZDE.

14 komentářů:

  1. Dobrá recenze. Docela jsi mě nalákala, takže o knize popřemýšlím. Ještě jsem na ni nikde ani nenarazila, ale tuším, že by byla škoda si ji nechat utéct.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačko určitě, toto je jedna z těch knih, která opravdu umí překvapit. Nenápadná a přitom tak moc dobrá!

      Vymazat
  2. Hm... to vypadá zajímavě. Přesně podle mého gusta! Asi si připíšu na seznam. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvela recenze a kniha mne dosti laka:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze :) Na čtení této knížky se chystám :)

    OdpovědětVymazat
  5. Knížka si mě získala svoji anotací, ale po tvé recenzi vím, že to bude kniha přímo pro mě :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  6. Super recenze! Věděla jsem, že se Ti bude líbit! ;-) Já se teď těším na Ohroženou, zatím čtu Dohoudu s láskou a to také není špatná oddechovka. :-) Nalehko mě nějak moc neoslovilo, tak marně přemýšlím, jak do recenze. :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to opravdu super čtení :-). Těším se na další díl :-)

      Vymazat
  7. Tak to vypadá na velmi zajímavé čtení :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[